Nem tudod, mikor, mennyi időre és milyen faktorszámú naptejjel merészkedhetsz ki a napra? Esetleg még szinte soha életedben nem kented be magad naptejjel, mert „fölösleges"? Interjút készítettünk Dr. Oláh Judit bőrgyógyásszal, mert mindenre kíváncsiak voltunk az egészséges napozással kapcsolatban.


Sok lány azért nem keni be magát naptejjel, mert szerintük akkor nincs is értelme napozni, hiszen egyáltalán nem barnulnak le. Mi az a faktorszám, ami még biztonságos, de mellette el lehet érni egy minimális napbarnította színt?

Sok évvel ezelőtt hallottam egy tapasztalt professzortól, hogy nemcsak az a baj, hogy egyre több a bőrrákos beteg, de a „ma hamvas őszibarackjaiból lesznek a holnap aszalt szilvái" a sok napozás- szoláriumozás miatt. Fiatal nőket vizsgálva rendszeresen megdöbbenek rajta, mennyivel idősebb a bőrük biológiai kora, mint a valódi életkoruk. Sokan egyszerre veszik igénybe a méregdrága fiatalító kezeléseket, közben ezerrel rongálják a bőrüket a szoláriumozással. Az öregedési folyamatban is a megelőzésnek van a legnagyobb jelentősége! Minden fiatalt arra bíztatok, hogy tartsa be a napozási aranyszabályokat! A napi aktivitáshoz- világos bőrtípus mellett -30 faktoros készítmény elegendő lehet. Fontos, hogy ügyeljünk arra, hogy a készítmény UVA szűrőt is tartalmazzon, mert csak ezek a krémek hatásosak. Tökéletes fényvédelem mellett is némi barna színt azért elérünk, azonban az önbarnítószerek segíthetnek abban, hogy biztonságosan legyünk barnák.

Mit tesz a bőrrel a nap, ami miatt az gyorsabban örgeszik?

A napfény hatására a bőr elvékonyodik, így könnyebben áttűnnek a bőralja erei, amitől hajszáleres és vörös lesz. Feltöredeznek a rugalmas rostok, emiatt finom, cigarettapapírszerű ráncok, később mély barázdák is megjelennek a tartósan fénynek kitett bőrön.

Mi a helyzet a száj bőrével? Ezt is ugyanúgy védeni kell a naptól, mint a többi bőrfelületet?

Az ajak bőre rendkívül finom, így a környezeti ártalmakra is nagyon érzékeny. Hasonlóképpen védeni kell a naptól, mint az arcunk bármely más területét és különösen ügyelni kell arra, hogy ne száradjon ki!

Ha kiskorunkban többször is leégtünk, azt jelenti, hogy nálunk nagyobb a bőrrák kialakulásának kockázata?

Egyre több tudományos közlemény erősíti meg azt a tényt, hogy a kisgyermekkorban és fiatal felnőttkorban elszenvedett napégés a bőrmelanoma, a bőrrákok legveszélyesebb formájának egyik fontos kockázati tényezője. Természetesen egyéb, elsősorban genetikai faktorok is befolyásolják a daganatok kialakulását, de a napfény egyértelműen rákkeltő hatású.

Milyen elváltozásokra kell különösen odafigyelni?

Amennyiben hetekig nem gyógyuló seb van a bőrünkön, forduljunk bőrgyógyászhoz. Ha barna vagy fekete folt vagy csomó nő az ép bőrön illetve korábban meglévő anyajegyünk színe, formája, mérete megváltozik, vagy az előzőleg lapos folt kidudorodik, haladéktalanul mutassuk meg az elváltozást onkológiában jártas bőrgyógyász szakembernek! A korán felismert és kezelt bőrrák gyógyítható, míg az elhanyagolt daganat a beteg halálát is okozhatja!

Szoláriumozás és a napozás nem egyformán káros, mi a különbség a kettő között?

Maradjunk abban, hogy mindkettő egyformán káros, csak a szoláriumból rövid idő alatt nagyobb mennyiségű káros sugárzást kapunk, emiatt tartják veszélyesebbnek!

 

Forrás : www.cosmopolitan.hu

Szerző : Birta Brigitta

Keresés