A szobanövények nem csak üde színfoltot jelentenek a lakásban, a levegőt is segítenek tisztábban tartani. Kutatások igazolták, hogy a növények légzés közben nem csak szénmonoxidot vesznek fel, de a levegő szennyezőanyag tartalmát is képesek csökkenteni, márpedig mesterséges anyagokkal telezsúfolt otthonainkban ebből is akad. A tudósok szerint ezek a növények a leghatékonyabb levegőtisztítók.

1. Aloe vera

Az aloe veráról lassan azt hihetjük, mindenre jó, de amellett, hogy az orvosi aloe verát valóan felhasználhatod akár sebkezelésre, gyógyításra is, a növény levelei az otthonod levegőjét is tisztábban tartják. A növényt világos helyen tartsd, de azért ne tudja kiégetni a napfény.

alt

Mivel sivatagi helyről származik, a buzgó locsolás többet árt, mint használ, heti egynél többször csak a legforróbb napokon locsold.

Az aloe vera laza szerkezetű, homokos talajban érzi igazán jól magát. Vigyázz, hogy télen világos, de hűvös helyen tartsd, például egy folyosón vagy a zárt erkélyen.

2. Csokros inda

A csokros inda egy takaros, csíklevelű kis dísznövény, amit gyakran ajánlanak kezdő kertészeknek, hiszen egyszerű a gondozása, és viszonylag igénytelen. Ha számára kellemes körülmények között tartod, virágot is hoz, de ha beéred a zöld levelekkel, akkor egy sötétebb szobában is tarthatod.

alt

Nyáron sok vizet igényel, de két öntözés között várd meg, hogy a talaj kicsit kiszikkadjon. A csokros inda picit becsapós lehet, mert a növény méretéhez képest a gyökere elég gyorsan nő, ezért évente egyszer ültesd át laza, jó vízáteresztő képességű talajba.

3. Filodendron

A filodendronnak többféle változata létezik, de szinte mindegyik kivételesen jó levegőtisztító. Ezek a növények természetes élőhelye Közép-Amerika, illetve az ottani dzsungel, ebből következik, hogy fényigényük viszonylag alacsony, félárnyékos helyen érzik magukat a legjobban, a párát viszont nagyon szeretik.

alt

A hideget nem bírják, közepes hőmérsékleten elvegetálnak, de a melegben fejlődnek a legszebben. Az is igaz viszont, hogy minél melegebb a hőmérséklet, annál több nedvességre, párára, és emellett jó szellőzésre van szükségük, amit nem egyszerű egyszerre biztosítani.

Ha jót akarsz tenni a filodendronoddal, öntözéséhez használj esővizet, és két bőséges öntözés között hagyd kicsit kiszikkadni a talajt.

4. Törzses dracéna

A törzsed dracéna, vagy sárkányfa egy strapabíró szobanövény, amit kezdő kertészek is nyugodtan bevállalhatnak. Félárnyékos helyen is jól érzi magát, és nem fog megsértődni, ha időnként elfelejted meglocsolni, bár az persze tény, hogy értő gondoskodás mellett sokkal szebb, életerősebb lesz a növény.

alt

Világos helyen gyorsabban fejlődik, de a közvetlen napfény kiégetheti. Vízigényük alacsony, hetente egyszer elég locsolni őket. A törzses dracéna jól alkalmazkodik, ami a hőmérsékletet és a páratartalmat illeti, de meg fogja hálálni, ha kétnaponta egyszer vízzel permetezed a leveleit.

5. Szobai futóka

A szobai futóka igazi retro növény, talán nincs olyan, aki még ne találkozott volna vele, és nem véletlen. A növény ugyanis a csaknem elpusztíthatatlanok táborát erősíti, sok mindent kibír, emellett azonban remekül tisztítja a szoba levegőjét.

alt

Ha azt szeretnéd, hogy szépen fejlődjön és sok levelet hozzon, ami nélkülözhetetlen a levegőszűréshez, hűvös, de világos helyen tartsd, és kis adagokban, óvatosan öntözd, a nyári időszakban pedig permetezd vízzel.

Tavasztól őszig érdemes hetente egyszer tápoldatozni, mert ilyenkor növekszik a leggyorsabban.

6. Nyíllevél

A nyíllevél közeli rokonságban áll a filodendronokkal, így a gondozása is hasonló, ám tartása egy fokkal egyszerűbb. Betegségek nem jellemzőek rá, viszont nem szereti, ha vízben áll, a vízigénye azonban viszonylag magas.

alt

Mivel nagyon szereti a párát, permetezd vízzel a leveleit, a cserép alá pedig tegyél kavicsokat, hogy a fölösleges víz elfolyjon, de a párája táplálja a növényt. A nyíllevelet tartsd világos, kellemesen meleg helyen, de ne érje tűző napfény, mert akkor könnyen kiéghet.

 

 

Forrás : www.bien.hu

Szerző : Zabolai Margit

http://www.bien.hu/a-legerosebb-legtisztito-szobanovenyek-igy-gondozd-oket/otthon/kert-es-terasz/115917

 

Keresés