Az intenzitás számít, nem az idő ! A testsúly szempontjából fontosabb a mozgás intenzitása, mint az időtartama - derül ki egy friss kutatásból.


"Sikerült kimutatnunk, hogy a súlygyarapodás megelőzésének tekintetében lényegesebb az edzés intenzitása, mint hossza" - mondta Jessie Fan, az Utahi Egyetem professzora.

"Ez a felismerés rendkívül fontos, mivel napjainkban mindössze az Amerikai Egyesült Államok felnőtt lakosságának 5 százaléka teljesíti a heti ajánlott mozgásmennyiséget. Annak tudatában, hogy a rövid edzés is nagy eredménnyel jár, talán többen kedvet kapnak hozzá, hozzájárulva egészségük megőrzéséhez" - tette hozzá a szakértő. A jelenlegi tengerentúli ajánlások szerint hetente legalább 150 perc intenzív testmozgás javasolt, ami akár 8-10 perces periódusokból is állhat.

A következtetések levonásához több mint 2200 nő és 2300 férfi adatait elemezték, mindannyian 18 és 64 év közöttiek voltak. Kiderült, hogy a nagyobb intenzitású mozgás kisebb elhízás-kockázattal jár, akár 10 percnél rövidebb, akár annál hosszabb intervallumokból áll.

A nap minden olyan perce, ami intenzív mozgással telt, 5 százalékkal csökkentette az elhízás veszélyét a nőknél, és kettővel a férfiaknál - olvasható az American Journal of Health Promotion című szakfolyóirat hasábjain.

A nők számára minden perc mozgás 0,19 kilogrammnak megfelelő kalória elégetésével járt, ami egy 165 centiméter magas hölgy esetében egy perces edzéshosszabbításnál 0,23 kilogramm mínusszal jár a fizikailag inaktív társaihoz képest. A férfiaknál hasonló eredményt lehetett megfigyelni.

 

Forrás : www.hazipatika.com

Szakértő : Aranyosi Ervin Életviteli Tanácsadó

http://www.hazipatika.com/eletmod/mozgas/cikkek/nem_kell_orakig_edzeni_a_fogyasert/20130910124614?utm_source=www.startlap.hu&utm_campaign=Startlap_Aktualis_20130912&utm_medium=click&utm_content=http%3A%2F%2Fwww.hazipatika.com%2Feletmod%2Fmozgas%2Fcikkek%2Fnem_kell_orakig_edzeni_

a_fogyasert%2F20130910124614#a3

Keresés