Háztáji gyógynövényünk: a málna A málnát főleg piros apró gyümölcseiről ismerjük, de érdemes levelét is használni, gyógyászati célra.  Leveléből készült főzet enyhén kesernyés, hűvös hatású.

Mérgezés kizárva! Málnalevél a régi-új csoda jó szer

Összetevők

Flavonoidokban gazdag (kaempferol és kvercitin), glikozidok, csersav is megtalálható benne. Gyümölcse 1-2% szerves savat tartalmaz, amiből 90% citromsav, C-vitamin, pektin és cukor.

Hatása

Vérzéscsillapító, összehúzó hatású, enyhén vértisztító. Tapasztalatok szerint a nők évszázadok óta fogyasztják a málna levelét a terhesség alatt, hogy megkönnyítsék a szülést, és elkerüljék a vetélést. A málnalevél méhizomzatot összehúzó hatását állatkísérletekben is bebizonyították már. Ugyancsak női betegségekre is használható: a legtöbb menstruációs rendellenesség szabályozására alkalmas.


Ezeken a hatásokon kívül lázcsillapító, vérzéscsillapító. Gyümölcse tápláló, tonik készíthető belőle, különösen jó a vér tisztítására, erősítésére. Terhesség alatt a málnalevél tea fogyasztását már a 34. héten el lehet kezdeni, de legkésőbb a 36. héten ajánlott.

Elkészítése:

2-2,5 deciliter forró vízhez kell adni egy teáskanál szárított málnalevelet, majd 10 percig lefedve, állni hagyni és leszűrés után hűlve fogyasztani naponta 1 alkalommal.

Nem szabad alkalmazni terhességi cukorbetegség esetén, valamint szoptatás alatt, mert a tea fogyasztása után hirtelen lecsökkenti a vércukorszintet.


Intim területek gyulladásakor alkalmazhatunk teakeveréket is. Málnalevélből, bíbor kasvirágból, kanadai gyömbérgyökérből, petrezselyemgyökérből és mályvából készült forrázattal hatásosan kezelhetőek ezek a kellemetlenségek, elég naponta 5 csészével meginni a keverékből. A málnalevél vértisztító hatása, a petrezselyem vízhajtó hatása és a kasvirág immunerősítő hatása együttes erővel segíti a felépülést.

Kapcsolódó cikk:

Málnát balkonon

 

Forrás : www.szepzold.hu

Szerző : Topor Erika

http://www.szepzold.hu/mergezes_kizarva_malnalevel_a_regiuj_csoda_jo_szer

Keresés