A dióbél a legegészségesebb, természetes ennivaló.

 

1. Egészség a dióban:

A dióban nincs koleszterin!

     A dió olaja igen egészséges, az ember számára esszenciális, nélkülözhetetlen többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A dióbél olajtartalma - fajtától, vizsgálati mintától függően - a légszáraz bél 50-70 %-a. Szénhidrát-tartalma viszonylag alacsony, a bél súlyának mintegy 10 %-át adja.

     Fehérjetartalma jelentősebb, bár nem fehérjeforrásként fogyasztjuk, a dióbél 15-25 %-a fehérje. Ezen belül a magasabb fehérjetartalmú fajták olajtartalma alacsonyabb, és viszont.

     Külön figyelmet érdemel magas vitamintartalma. A-vitaminból mintegy 70 NE, tiaminból (B1 vitamin) 480, riboflavinból (B2 vitamin) 130, niacinból (B5 vitamin) 120 mikrogramm, C-vitaminból 3 mg található 100 g dióbélben, hogy magas ásványi anyag tartalmát (foszfor, kalcium, kálium, vas) ne is említsük.

 2. A dió olajának olajsav-összetétele:

     Kaliforniai adatok szerint a dióolaj 76 %-a többszörösen telítetlen zsírsav (ebből 61 % linolsav, 15 % linolénsav), 14 %-a egyszeresen telítetlen zsírsav (szinte kizárólag olajsav), és csak 10 %-a telített zsírsav (ebből 7 % palmitinsav, 3 % sztearinsav).

 3. A dióbél fehérjéinek összetétele:

     Az esszenciális aminosavak közül a dióbél mind a 8-at tartalmazza, szinte az emberi szükséglet szerinti mennyiségben. Leucinból, izoleucinból, treoninból és valinból a napi minimum-szükségletet 100 g dióbél kielégíti. Lizinből, triptofánból, fenilalaninból pedig a napi szükséglet felét. Egyedül metionin miatt kell mást is enni, mint diót, mert abból kevesebbet tartalmaz.

 4. A dióbél maga a természetes egészség. És megterem itthon.

Mégis elsősorban azért esszük a diót, mert ízlik. Csemege, élvezeti cikk.

Hogyan fogyasszuk a diót?

Előételnek, magában Zöldsalátában, Borozás közben, sajttal Mézzel, csokoládéval, almával, fügével, aszalt gyümölcsökkel, süteményben, egyszerűen, a tv, vagy a számítógép előtt, vagy ha csak éhes vagy.
 

 

 

Keresés